Eikenprocessierups

De eikenprocessierups, die wij voor zowel gemeenten als particulieren bestrijden doormiddel van het opzuigen van de nesten, hebben de nesten inmiddels grotendeels verlaten. Helaas betekent dit echter niet het einde van de iiritatie door de onzichtbare brandharen van de rupsen. Deze haren blijven namelijk in de nesten achter, na het verpoppen en uitvliegen van de rups/ vlinder.

Het is raadzaam om de (oude) nesten weg te laten halen om irritatie (of erger) te voorkomen. De oude nesten worden droog en bros en vallen uiteindelijk uit de boom. De kans op verspreiding van de brandharen, die jarenlang actief blijven (!), in en rondom de bomen is hierbij erg groot.


Advies:

  • ook oude nesten weg laten halen
  • nooit zelf (zonder professionele bescherming) de rupsen nesten verwijderen
  • besmette bomen volgend jaar tijdig laten controleren, om de rupsen in een vroeger stadium te kunnen laten verwijderen en zo de verspreiding af te remmen

Oude beuk Lichtenvoorde

Afgelopen week hebben we een circa 110 jarige beuk midden in het centrum
van Lichtenvoorde verwijderd. De boom die ernstig aangetast blijkt door de reuzenzwam, kwam dit voorjaar niet meer in blad. Met behulp van een hoogwerker, telescoophijskraan en containerwagen hebben we de boom veilig, zonder schade boven huis, siertuin en hekwerk gedemonteerd en vervolgens afgevoerd.

De onderstam die hier wordt opgehesen weegt circa 7000 kg!

Stormschade Twello

De zware buien van gisteren hebben in combinatie met de vlagerige, harde wind schade aan bomen veroorzaakt. Een zware arm van deze Plataan scheurde af toen de belasting te zwaar werd en landde op de schuur.

De schade wordt inmiddels hersteld en de boom zal nu drastisch moeten worden gesnoeid, om verder uitscheuren te voorkomen. Gelukkig is een Plataan een soort die ‘extreem snoeien’ goed verdraagt en zal de boom binnen enkele seizoenen weer mooi vol en groen zijn.

stormschade_plakoksel_plataan_2

Boomverzorging

Boomverzorging

‘Gepassioneerd en zorgvuldig onderhouden’

Onderhoud aan bomen is, afhankelijk van standplaats en omgevingsfactoren, vaak onmisbaar, soms wenselijk en soms ook vrijwel overbodig.

Snoei in de jeugdfase, ook wel begeleidingssnoei genoemd, is van groot belang voor een evenwichtige ontwikkeling van de boom. Door regelmatig met deze snoei de jonge boom te begeleiden naar de volwassen fase, worden veel problemen voorkomen.

Volwassen bomen hebben met regelmaat onderhoud nodig zodat de veiligheid
kan worden gewaarborgd. Daarnaast is deze zorg van belang om problemen in ontwikkeling tijdig bij te sturen.

Oude, monumentale en bijzondere bomen verdienen vaak extra zorg. Met name daar waar de stabiliteit bij deze bomen achteruit gaat is een zeer regelmatige inspectie en onderhoud aan de orde. Als men oude bomen zo lang mogelijk wil behouden, ook als aftakelingsfase (die soms zeer lang kan duren) al is bereikt, zijn er afhankelijk van de soort en de omgeving vaak nog mogelijkheden om hierop invloed uit te oefenen. Dit kan door zowel boven- als ondergrondse ingrepen.

Vraag naar alle mogelijkheden op het gebied van boomonderhoud. Iedere boom verdient een juiste beoordeling en zorg, wij komen graag kennis maken met uw bomen!